Vinnarna i innovationstävlingen är nu presenterade!

Fiskodling, hälsobadhus och uppvärmda urbana miljöer – idéer som gav pris i innovationstävling.

Allapristagare

Innovationstävling premierar fiskodling, fastighetsutveckling, hälsobadhus och uppvärmda urbana miljöer

Industrier och forskningsanläggningar producerar restvärme som kan tas tillvara i större utsträckning än vad man gjort hittills. Restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration) ställde frågan ”Om du fick i stort sett obegränsad tillgång till restvärme, 30-50 oC, till en försumbar kostnad, vad skulle du då använda den till för att göra våra städer trevligare, bättre och mer hållbara att bo och leva i?”

Tävlingen lockade både studenter och yrkesverksamma, sammanlagt 13 kreativa förslag som behandlade alltifrån användning av den lågtempererade restvärmen för livsmedelsproduktion till att värma upp busskurer eller hela gårdsmiljöer. Tävlingsjuryn valde slutligen att särskilt lyfta fram fem förslag, som delar på prissumman om sammanlagt 400 000 kr.

De vinnande bidragen:

Adaptive Sea Tank

Delat första, pris 85 000 kronor, i studentklassen.
Förslagsställare: Ludvig Nyman, Iason Bournas, Antoni Balcerzak och Marwan Abugabbara
”Förslaget är inspirerande, ambitiöst och skickligt presenterat. Bad är alltid socialt aktiverande och ger tillskott till den sociala hållbarheten.”

Låt oss värma dig

Delat första pris, 85 000 kronor, i studentklassen.
Förslagsställare: Åsa Holmqvist, Malin Söderström och Jessica Svännel

”Förslaget presenterar på ett trevligt sätt en bukett av intressanta lösningar på ett och samma tema: restvärme-uppvärmda urbana funktioner för det offentliga rummet som busskurer, cykelräcken, gymredskap, lekplatser, mötesmattor etc.”

Residual heat – enabling integrated food systems through industrial symbiosis

Tredje pris, 30 000 kr samt internship hos E.ON, i studentklassen.
Förslagsställare: Andreas Nicolaidis
“Förslaget presenterar ett intressant och tankeväckande flödesschema, i åtta olika steg, för hur restvärme och restprodukter kan återanvändas för produktion av olika födoämnen, som fisk, grönsaker, svamp och bär.”

Kvarteret Fiskfarmen

Första pris, 150 000 kr, i klass för yrkesverksamma.
Förslagsställare: Martin Ekelin, Fredrik Forsman, Niklas Svensson och Martin Wetterstedt – Greenelizer
”I detta bidrag presenteras en tilltalande blandstadsvision i kvartersskala, där industri, boende och service kombineras. En restvärmeuppvärmd fiskodling etableras i en övergiven industrilokal och blir navet i en stadsförnyelseprocess genom att grönsaksodling, boende, restaurang och marknad efter hand utvecklas som del av ett helhetskoncept.”

Restvärmekoncept för hållbar fastighetsutveckling

Andra pris, 50 000 kr, i klass för yrkesverksamma.
Förslagsställare: Ingrid Wingård – Minus tio
”Förslaget presenterar en schematisk helhetslösning för hur restvärme kan användas för uppvärmning, elproduktion, odling och sociala tillämpningar i bostadsfastigheter.”

Vinnarna i innovationstävlingen presenterades vid en konferens om restvärme som en hållbar resurs för städer och livsmedelsproduktion som ägde rum på SLU i Alnarp, torsdagen den 17 september prozac high.

– Genom den här tävlingen har jag fått upp ögonen för att det finns fler än jag som tänker på hur man bättre kan ta tillvara olika flöden av resurser och skapa miljömässiga, sociala och ekonomiska mervärden. Det var också genom den här tävlingen jag kom i kontakt med E.ON och fick en möjlighet att fortsätta arbeta med de här frågorna, säger Andreas Nicolaidis, pristagare i studentklassen, som nu avslutar sin master i Miljöstrategi vid Lunds universitet.

– Under utbildningen har man pratat om hållbar energi, men restvärmefrågan var ny för oss. Genom tävlingen har vi närmat oss ett arbetssätt som liknar arbetsmarknadens och det har varit otroligt roligt, berättade Åsa Holmqvist, Malin Söderström och Jessica Svännel, pristagare i studentklassen, som snart är färdiga landskapsarkitekter vid SLU.

Bakom konferensen och tävlingen står restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration), i samarbete med SLU, Malmö Stad, Lunds kommun, Länsstyrelsen Skåne, E.ON Sverige AB, Kraftringen och Svensk Fjärrvärme AB. Tävlingen genomfördes med stöd av Vinnova.

För mer information se: sse-c.se/restvarmekonferens

Kontaktperson: Bengt Persson, samverkanslektor SLU, telefon 0708-117303, e-post bengt.persson@slu.se.